2016. november 8., kedd

Robbantsuk fel a parlamentet - nap

Egyik este Halloween után nagy tűzijátékozás zavarta meg Ádám altatását.
"Na, megint egy esküvő az állatkertben", gondoltuk.

Másnap volt November 5.-e,
És mint kiderült, ez itt nemzeti ünnep.
Az angolok is hordanak kokárdát, ez jelképez sok mindent, a legfőképp nemzeti öntudatot, de például azt is, ha van a családban hősi halott, vagy valaki tiszteleg háborús hősök előtt.
Egy piros pipacsról van szó, jobbára műanyag. Ez díszít minden emlékművel is.

A munkában beszélgetve aztán kiderült, hogy ez a nap a híres Guy Fawkes Day amit itt pl. Bonfire Night-nak hívnak.

Betűzöm ide a Wikipédia leírását róla, úgyis az a legalaposabb:

"Minden év november 5-én, a Guy Fawkes-nap (Guy Fawkes Day, Guy Fawkes Night, Bonfire Night, Firework Night) nevű brit ünnepen arra emlékeznek, hogy 1605-ben ezen a napon Londonban leleplezték az I. Jakab angol király elleni lőporos összeesküvést (Gunpowder Plot), melynek egyik résztvevője volt Guy Fawkes.
Az elbukott merényletet elnyomott angol katolikusok próbálták végrehajtani Robert Catesby vezetésével. A terv az volt, hogy felrobbantják a Lordok Házát az angliai parlament megnyitása során, de rajtuk ütöttek, és nyolc összeesküvőt, köztük Fawkes-t, elfogtak. Kínvallatás után halálbüntetésre ítéltek, felakasztottak és felnégyeltek.
Még az összeesküvés leleplezésének napján, november 5-én London lakosait arra bíztatták, hogy gyújtsanak örömtüzeket annak örömére, hogy a király megmenekült a merénylettől, feltéve, hogy „az öröm ezen bizonyságait nem kíséri veszély vagy rendbontás”. Egy későbbi törvény minden év november 5-ére hálaadást írt elő, hogy megünnepeljék „megváltásunk örömteli napját”, ez a törvény egészen 1859-ig maradt hatályban. Bár csak egyike volt a 13 elfogott összeesküvőnek, a mai napig Guy Fawkes nevét asszociálják a legtöbben a kudarcot vallott lőporos összeesküvéssel.

Nagy-Britanniában a mai napig november 5-ét Guy Fawkes Night-nak, Guy Fawkes Daynek, Összeesküvés Éjnek vagy Örömtüzek Éjszakájának hívják, utóbbi közvetlenül az 1605. november 5-én gyújtott tüzekre utal. Az örömtüzek mellett az 1650-es évektől kezdve egyre több helyen tartottak tűzijátékokat és 1673 után (amikor a későbbi II. Jakab angol király bejelentette áttérést a katolikus vallásra) elterjedt, hogy ezen az éjszakán elégettek egy (Fawkest vagy a pápát jelképező) bábut is. Azonban az idő során számos olyan bábut elégettek, amelyek az akkor éppen népszerűtlen közéleti szereplőket jelképezték, mint pl. Margaret Thatchert, bár a legtöbb bábu még így is Fawkest jelképezi. A hagyomány szerint a bábut gyerekek készítik öreg ruhákból, újságpapírokból és egy maszkból. A 19. század során Fawkes keresztneve, a „guy” felvette a „furcsán öltözött személy” jelentést, de az Egyesült Államokban ez a szó elvesztette negatív felhangját és csak „srácot” vagy „fickót” jelent. "




A barátaink bent viccesen "gyújtsuk fel a parlamentet" ünnepnek hívják, mert már egyikükben sem tiszta, minek is ünneplünk.
Az írek a keresztény mártírokra emlékeznek, az angolok a királyság dicsőségére, mindenki más a szép tűzijátékokra.
Ami egyébként itt szabad forgalmú, ilyenkor napokig mindenki durrogtat, és a tűzoltók annyit dolgoznak, mint sose máskor, mert rengeteg a véletlen baleset.

Most már ezt is tudjuk! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése