Ért minket pár meglepetés, amikor elkezdtük felderíteni a helyi abc-ket.
Az elején annyira megszeppentünk az árakon, hogy főként rizsből, krumpliból, joghurtból, darabolt szalonnából, tojásból bűvészkedtünk. Szerencsére jó sok pirospaprikát vittünk itthonról, így egy ideig megvoltunk paprikás krumplival, rakott krumplival, és tésztafélékkel.
Azóta már kezdjük felfedezni a kiskapukat, pl a 6 fontos (~ 2500 Ft) 300g darált hús helyett lehet 4 fontért (~ 1600 Ft) egybecsirkét is kapni, és azt dolgozzuk fel változatosan.

Úgyhogy hamar kitaláltuk, hogy inkább magunk sütjük a kenyeret.
Magyarkúton is sütöttem párszor, a neten talált recept tökéletesen működött.
De ott az árak miatt nem igazán érte meg az időt, kb. ugyanannyira jött ki, mint a bolti.
(ez egy régi otthoni kenyér..)
Itt viszont a helyi kenyérhez képest, szinte harmad árból kijön a sütés!

Az első kenyérkék inkább lepényhez lettek hasonlóak.

Hétvégére próbálkoztam kaláccsal is, de az meg döbbenetes módon megdagadt, pedig csak fél kg lisztből készült!
Máig nem értem!
A kalács sütésben Horváth Ilona könyvét követtem, de valahogy nem lett olyan ízes, mint vártam.
Roni nővérem, aki sok kalácsot és kenyeret süt, felvilágosított, hogy ő az aranygaluska receptet szokta használni.
Na, így máris jobb lett nálam is az eredmény!

De a kenyerekkel sokáig kellett bajlódnom, mire kitapasztaltam a tökéletes állagot és sűrűséget...
Az otthoni receptem, ami ott tökéletes bolti minőségű kenyeret adott, itt nem működött.
Végül egy hónap után sikerült összehozni egy darab egész helyes kis cipót, de aztán megint ellaposodtak a tésztáim.

Karácsonyra viszont meglepett a "Jézuska" egy jénai edény készlettel, aminek segítségével a félkilós kenyereim most már ilyen szépek!
Az otthoni receptem helyett pedig átálltam az itteni élesztő hátán találhatóra. Több zsiradékot javasolnak bele, kb ennyi a különbség.
És működik!
Leírom ide a recepteket, hátha valakinek jól jön:
Két trükköm van, mivel nincs kifejezetten "langyos" helyem.
- A kovászt 3 decis pohárba készítem el, és egy kis tálon a radiátorra teszem. Kell a kis tál, mert néha kifut!
- A kelesztéshez is a sütőbe teszem a tésztát, de csak kb 40°C -ra melegítem fel, áramoltatom a levegőt, és közben konyharuhával lefedem.
kalács
(avagy Roni tanácsa alapján az ízes bukta receptje):
1,5-2 óra elkészíteni.
1/2 kg liszt
2 dkg élesztő
2 tojás sárgája
2-2,5 dl tej
6 dkg zsír/margarin
5 dkg porcukor
csipet só
kovász: 3 kanál lisztet, 1/2 dkg cukrot összekeverjük az élesztővel, és 1 dl langyos tejben apránként feloldjuk. 10 percig langyos helyen állni hagyjuk, amíg kb duplájára dagad.
A tojássárgájákat a cukorral elkavarjuk, és hozzá adjuk a maradék tejet, amibe belekevertük a sót.
A liszt közepébe mélyedést készítünk, abba öntjük a hozzávalókat, a kovásszal együtt.
Fakanállal (vagy robotgép dagasztó fejével) jól elkeverjük, közben hozzá adjuk az olvasztott vajat.
Kiborítjuk, átgyúrjuk, amíg sima gombóc nem lesz, és langyos helyen egy órát kelesztjük kilisztezett tálban.
Lisztes felületen újra átgyúrjuk a tésztát, 4 hurkát gyúrunk belőle, és megfonjuk kalácsnak.
Kizsírozott-lisztezett tepsibe, vagy sütőpapírra tesszük. A tetejét olvasztott margarinnal megkenjük, cukorral, dióval is megszórhatjuk. Újabb félórát kel langyos helyen.
Közepesen forró sütőben (nálam 180°C) 20-30 percet sül.
kenyér
500 g liszt (self rise flour)
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1,5 evőkanál élesztő (7g) (zöld Yeast)
15 g vaj vagy 15 ml olaj
300 ml langyos víz
A cukrot elkeverjük az élesztővel.
Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a sóval, a cukros élesztővel, az olvasztott vajjal, és a langyos vízzel.
Robotgéppel kb 20 percig hagyom dolgozni, mire sima lesz.
Közben kizsírozom-lisztezem a jénai tálamat.
Picit átgyúrom egyenletesre, beteszem a jénaiba, konyharuhával fedem, és mehet kelni fél órára.
Fél óra után a tetején 3 metszést ejtek, a jénai tetejét benedvesítem, és lezárom.
15 percig max hőmérsékleten sütöm, aztán leveszem a tetejét, megkenem sós vízzel, és visszateszem 200 °C-ra 20-30 percre.
Amikor már a vájatokban is szép arany színű, akkor késze van.
Elég profi! és az is átjön, milyen nagy örömet okoz az alkotás ezen válfaja 😉😘
VálaszTörlés