2016. február 7., vasárnap

Chester belváros

Sziasztok!

Chester belváros:

Nagyon régóta lakott része ez a világnak, voltak itt mindenféle népek, ennek eredményeként gyönyörű műemlékek sokasága található itt. Épségben. Nálunk, Magyarországon ez néhány történelmi ok miatt vagy nincs épségben, vagy megszűnt létezni, ezt érdeklődve hallgatják a kollégák, ha mesélek róla.

Chester arról híres, hogy az egyik legészakibb római provincia központja volt, és a jelenlegi óvárost körbevevő falakat, illetve azok alapját még a "lómaiak" építették. Térképen pirossal jelölve.



Körbesétálni a falon kb egy óra, ha lassan ballagunk. Közben az ember fia-lánya megcsodálhatja a város nevezetességeit.



A turisták által (és általunk is) leglátogatottabb rész a központi "vásárlóutca", a Watergate - Eastgate - Foregate street, amik egymásból lesznek, és gyakorlatilag az óvárosi részt vágja ketté. Nagyon dekoratív, amint a fenti képen is látható. Itt van a legtöbb üzlet, bank, kávézó, étterem, pub, angoléknál különösen divatos itt vásárolni ("Ezt Chesterben vettem" kezdetű mondatok, akkor valami nagyon fancy dologra kell készülni). Mi főként itt intézzük hivatalos ügyeinket, mert az ehhez szükséges irodák is itt vannak.
Rengeteg a fiatal, egyetemváros is vagyunk, Így sok helyen lehet bulizni, kocsmázni, kávézni, kultúrbeszélgetni vagy meccset nézni, ki mit szeret csinálni pihenésképpen. Az egyetem, az állatkert és az óváros, ezekről nevezetes Chester.



A városfal azon részén, ahol az Eastgate-tel találkozik, található az Eastgate-clock, melyet a Királynő tiszteletére állítottak, szülinapi ajándékként. Elsőre kicsit giccses, de ha alaposabban megnézzük, nagyon szép, ma már mi is mosolygunk rá, amikor látjuk.



Gyönyörű hidak is részei a városnak, a Dee-folyón több ponton is át lehet kelni, van amelyik csak gyalogos, kiváló látképet nyújt az egész városról.


Halat még nem nagyon láttam, de itt voltak böjti récék. Ellenfényben, így róluk most nincs kép. 

A fal egy darabig a parton megy, nagyon szép sétányként. Mellette kis éttermek, olcsók és drágák is, mindenkinek bátran ajánljuk őket (feltéve ha nem gond, hogy gyakorlatilag mindkettőben hamburgert kapsz, csak az ár változik)



Részlet a várból. Déva vára. De tényleg, ez is! Benne múzeumok, majd egy külön bejegyzésben erről is mesélünk.


A falat több ponton is kapuk szakítják meg, melyeken keresztül éri el a forgalom a belvárost. Ezek már a középkorban is itt voltak, amint azt több tábla is büszkén hirdeti.


Nem fotóztuk le, de majd pótoljuk, ezen a ponton mögöttünk van az Amfiteátrum, illetve a régi fűrdő maradványai, igényesen bemutatva.




A Lovi! 

Nakérem, ha valaki találkozni akar David Beckhammel vagy egyéb angol nevezetességekkel, akkor ide kell jönni. A lényeg, hogy itt nagy divat a fogadás, lovassport (ahogyan a My Fair Lady-ben is), és kiöltöznek, ruha, hölgyeknek-uraknak kalap, marhadrága belépő, mégdrágább minden mással, és itt lehet kilapátolni a felesleges pénzt a bankszámláról, zsebből, pénztárcából, kocsi hátuljából, stb. És minden magára valamit is adó gazdag angol legalább egyszer eltolja ide magát és elherdál egy kisebb vagyont délutáni szórakozásképpen. Hátul a fáknál folyik a River Dee, a jobb oldalon a boltíves valami pedig a vasúti híd.

Majd készítünk róla jobb képet is, ahol látszik az egész lelátó, most nem ezzel voltunk elfoglalva.

A fal további részei gyakorlatilag teljesen be vannak építve a házak közé, és róluk szabad belátás van egyes angol családok mindennapjaiba. Nagyon aranyos kis házacskák ezek, de nekünk túl forgalmas lenne.
Viszont itt sétálni óriási élmény! Drága szüleink, ha majd jöttök ki, sétálós cipővel is készüljetek, mert ezt nem ússzátok meg!


A csatorna partján látható járdán kb egy óra sétával nálunk (a mi házunknál) vagy az állatkertnél találja magát az ember! Még nem próbáltuk, de rajta van a listán...


Az egyik őrtorony, Eszterrel. Fáradtan, mert itt már 33 hetes terhes. 

Innen lőttek mindenféle behatolókra, legyen külföldi vagy saját hazájuk népének tagja, mikor hogy esett jól.



A Falconry mellett állok. Solymászat, erről majd egy külön bejegyzés lesz. Majd értesítsétek Glava Tomit, köszi!


 A katedrális-kert, illetve maga a Cathedral hátulról. Gyönyörű anglikán épület, de bent fotózni nem szabad. Mi tényleg nem fotóztunk, ellentétben a sok turistával, akinek semmi sem szent. El kell jönni, meg kell nézni, ahogyan minden más hasonló helyet, pl Esztergomi Bazilika, mert képeken "nem olyan".

Ritka, hogy ilyen szép, napsütéses idő legyen, külön ajándék volt ez is.

Reméljük nektek is tetszett!

5 megjegyzés:

  1. Gyönyörű szép és csodálatos hely. Olyan sokat gondolunk Rátok. Ilyen szép környéken lakni, számunkra, egy álom. Hiányoztok nagyon, de megnyugtató, hogy jól érzitek magatokat. Sok puszi nektek: Mama, Jutka és Gyula.


    VálaszTörlés
  2. Hű, nagyon szép! Úgy szeretem ezt a vörös téglát! Alig várom, hogy együtt toljuk a babakocsit körbe a falon! És remek a bejegyzés stílusa ;-)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Isteni jó titeket olvasni:))
    (Glava Tominak szóltam ;)!)

    VálaszTörlés